Hoe ik werk

Het hout: duurzaam

Ik maak mijn handgesneden lepels allemaal van lokaal verkregen hout uit duurzame bronnen. Ik gebruik bijvoorbeeld gesnoeid fruithout uit boomgaarden. Of berken- en beukenhout dat door de wind is geveld. Soms krijg ik ook hout van park- of bosonderhoud. Soms moet iemand met pijn in het hart een mooie boom rooien en geeft diegene mij een stukje om er een mooie herinnering van te maken.

Het gereedschap: bijl en mes

Ik snijd mijn houten lepels met eenvoudig handgereedschap. Ik gebruik daarvoor een handzaag, een houtsnijbijl en diverse soorten messen. Al mijn producten zijn alleen met het mes afgewerkt. Dat zorgt voor een duurzame en zichtbaar handgemaakte afwerking. Daarom gebruik ik schuurpapier alleen voor het slijpen van mijn bijl en messen.

Afwerking en onderhoud

Tung olie is wat ik het liefst gebruik om mijn producten mee af te werken. Dat is een plantaardige, drogende olie die een mooie matte glans achterlaat. Het onderhoud van houten lepels is daarna makkelijk. Na gebruik afborstelen met warm water en af en toe insmeren met een beetje plantaardige olie. En nooit in de vaatwasser!