Hora est. Het is tijd. Tijd om te gaan. Met deze woorden nam de eigenaar afscheid van de 25 jaar oude appelboom. De boom krijgt nog een laatste omhelzing en een kus. “Je moet op een waardige manier afscheid nemen als je een boom omhaalt,” zegt hij ernstig.
Door het werken met vers hout ga je anders naar bomen kijken
Mijn meest recente voorraadje vers lepelhout komt uit een boomgaard, van een kleine appelboom die daar op een te donkere plek een kwijnend bestaan leidde en uiteindelijk moest wijken. Het zijn nette stukken van een meter. Het hout is hard en superfijn van structuur. De stukken zijn mooi recht en zonder al te veel knoesten. Licht gelig van kleur. Mooi hout om te snijden.
Anders kijken naar bomen
Door het werken met vers hout ga je anders naar bomen kijken en zie je veel meer dan alleen maar een houtleverancier. Je ziet ook de omstandigheden die de boom en het hout hebben gevormd. Weer, wind en de nabijheid van andere bomen. De rol die de boom had. Voedselproductie voor mens of dier, de boom op het dorpsplein, de bomenrij langs de oude singel. De notenboom op het boerenerf. Opschot op de heidevelden.
Eerbetoon
Ik zie niet graag een boom omgehaald worden, en zeker niet alleen maar voor wat hout. Maar als de boom dan toch moet wijken, dan probeer ik altijd wat hout te bemachtigen om er iets moois van te maken. Als een soort eerbetoon aan de boom.
Het hout van de boom krijgt een nieuw leven als lepeltjes, botermesjes, sieraden, haarspelden, onderzetter of kledinghaak. Mooie gebruiksvoorwerpen, die een nieuw huis vinden bij iemand. Waar ze met plezier worden gebruikt en gekoesterd.
5 manieren om aan hout te komen
Het komt niet vaak voor dat ik een complete boom krijg aangeboden. Meestal vind ik kleinere stukken, gesnoeid van bomen die nog langer meekunnen. Wil je zelf ook lepels snijden maar weet je niet hoe je aan geschikt hout komt? In een volgende blog vertel ik je 5 manieren om aan vers hout te komen.