Mijn programma voor Lepelfeest 2021 op 3 tm 5 september

Volgende week, op 3, 4 en 5 september is het dan zover: Lepelfeest 2021 gaat van start! Drie dagen lang kan je allerlei workshops en demonstraties volgen. Van beginner tot gevorderde. Lepels, spatels, kommetjes….er staat voor iedereen iets interessants op het programma! Ook ik geef een aantal workshops en het leek me leuk om hier alvast te verklappen wat je daarvan -onder voorbehoud van wijzigingen- kunt verwachten.

lepelfeest 2021

1. Botermesjes maken

Houten botermesjes zijn een feestje op je kaasplankje, tapas-uitstalling en uiteraard ook in je botervloot. Behalve dat ze heel functioneel zijn en er leuk uitzien, zijn ze ook een perfecte kennismaking met vershoutbewerking, Ze zijn vrij makkelijk en snel te maken, maar je leert er toch heel veel van. Over het hout als materiaal en het gebruik van bijl en mes om ze mooi in vorm te krijgen. Deze workshop is heel geschikt voor beginners, maar ook voor iedereen die op vrijdag meteen al iets leuks wil maken om mee naar huis te nemen.

2. Pocketspoon

Wat zou de wereld er van opknappen als iedereen altijd een houten lepeltje gebruikte, in plaats van plastic wegwerpspul. In deze workshop maak je een lepel die je iedere dag bij je kan hebben. Klein genoeg voor in je broekzak en toch een volwaardige eetlepel voor bij je lunch. In deze workshop ligt de focus op de vorm en de functie van de lepel. Want een mooie lepel maken is leuk, maar als-ie niet lekker in de hand ligt en je soep loopt er af, dan ga je hem niet iedere dag gebruiken, toch? Voor deze workshop is het handig als je al vaker een lepel gemaakt hebt. Over hoe je een fijne lepel maakt heb ik trouwens ook al eens een blogpost geschreven.

3. Chipcarving/kerfsnede

Je lepel is af en nu wil je hem versieren. Daarvoor zijn er allerhande technieken en in deze workhop ga ik je op weg helpen met de techniek van het chipcarven/kerfsnedes. Hoe maak je een ontwerp, hoe breng je dat over op je lepel en hoe snijd je het in je lepel? Je gebruikt je mes daarvoor op een heel andere manier en ik ga je vertellen hoe, En uiteraard gaan we oefenen (en nee, dat hoeft niet meteen op je eigen lepel :)).

4. Spoondoctor

Je hebt het vast meegemaakt. Ben je lekker aan het snijden, zie je ineens een scheurtje. Je schiet uit en haalt nét te veel van de rand van je lepel. Je lepel was recht, maar toch niet helemaal. Je mes was net niet helemaal lekker scherp en je trekt wat vezels uit je steel. Dit ontwerp leek toch mooier op papier… Dan is je lepel niet meteen mislukt, want vaak valt er echt nog wel iets moois van te maken. En er is veel van te leren! Op zondagmorgen speel ik de spoondoctor. Neem al je probleemlepels mee, dan stellen we samen de diagnose en daarna krijg je een recept of we starten meteen de behandeling.

5. Sjablonen maken

Lepelsjablonen, je vindt ze online, in boeken en je kan ze zelfs kopen als malletjes. Maar je kan ze ook zelf maken, bijvoorbeeld om van een perfect gelukte lepel een tweede te maken, of een derde, enzovoort. In deze workshop gaan we verkennen hoe dat werkt. Van lepel naar sjabloon en van sjabloon naar een lepel. We gaan ook zelf aan de slag en maken een sjabloon en een stramien. Zie ook mijn blogpost over dit onderwerp!

Nog veel meer op het programma!

Ik ben één van de maar liefst 8 mensen die op Lepelfeest 2021 workshops komen geven. In totaal zijn er ongeveer 40 workshops waar je uit kunt kiezen en ook demonstraties over smeden en ambachtelijk klompenmaken. Het volledige programma vind in het blokkenschema op de site van Lepelfeest.

Ook meedoen?

Voor lepelfeest zijn zowel dag- als weekendkaarten te koop en er zijn nog enkele kaartjes beschikbaar. Neem contact op via de site van Lepelfeest als je nog zin hebt om mee te komen doen!

Meer informatie over lepelfeest