Workshop Lepelsnijden

Wil jij ook ervaren hoe geweldig het is als er in je eigen handen iets duurzaams uit een ‘gewoon’ stuk hout ontstaat? Wil je leren hoe je een mooie én bruikbare houten lepel maakt? Je aandacht ongehaast even helemaal richten op het leren van deze bijzondere manier van houtsnijden? Doe dan mee aan een workshop lepelsnijden!

Wat kan je verwachten tijdens een workshop lepelsnijden?

In deze workshop lepelsnijden leer ik je alles wat je moet weten om een houten lepel te maken uit vers hout. Ik neem je in één dag mee door alle stappen. We beginnen door eens goed naar een lepel te kijken. Wat is een lepel eigenlijk? Wat maakt een fijne, bruikbare lepel?

We beginnen met de basis van vers houtbewerking. Je leert over de eigenschappen van verschillende houtsoorten. Met welke soorten kan je het best beginnen met houtsnijden en welke soorten kan je beter vermijden? We gaan ontdekken waar in een boom de lepels groeien en welke stukken hout je beter voor iets anders kunt gebruiken.

Je gaat daarna zelf aan de slag met een houtsnijbijl om je ruwe lepelvorm uit te hakken. Hoe haal je die uit het hout? Op welke manier werk je al vanaf het begin aan een ergonomisch goede lepel? Hoe combineer je vorm en functie?

Je gebruikt een recht houtsnijmes om de vorm verder te verfijnen en je leert werken met het speciale kromme lepelmes om de kom van de lepel uit te hollen. Als je dat allemaal hebt gedaan ga je aan het eind van de dag naar huis met een zelfgemaakte lepel en vaak ook met een begin van je tweede lepel. Zelfgemaakt! Hoe mooi is dat?

Goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Daarom is het gereedschap dat ik meeneem kwalitatief goed en vlijmscherp gereedschap waarmee je goed kunt leren houtsnijden. Ik gebruik voor de workshops onder andere de klassieke messen en lepelmessen van het Zweedse Morakniv. Ook gebruik je lepelmessen en bijlen van Wood Tools uit Engeland. Als je bij mij een workshop lepelsnijden volgt neem ik alles mee dat je nodig hebt. Elke cursist heeft een compleet ‘eigen’ setje gereedschap tot zijn beschikking zodat je altijd lekker door kunt werken. Je kan zelf uitproberen wat je fijn vindt werken en eventueel je eigen setje gereedschap aanschaffen. Dat kan ter plekke of via de webshop.

Als je zelf al gereedschap hebt, neem het dan vooral mee naar de workshop. Ik leer ik je heel graag lepelsnijden met je eigen gereedschap, zodat je jouw messen goed leert kennen en thuis meteen verder kunt.

Persoonlijke begeleiding

Door vanaf het begin je bijl- en snijtechniek goed aan te leren wordt het maken van lepels veel makkelijker, veiliger en dus leuker. Daarom vertel én demonstreer ik je bij elk stuk gereedschap uitgebreid hoe je het op een veilige en efficiënte manier kunt gebruiken, hoe je het veilig weer opbergt en hoe je het kunt onderhouden. Ook houden we regelmatig pauze en help ik je verder als je hulp kunt gebruiken.

Kleine groepen

Lepelsnijden is een hobby die focus vraagt en je daardoor rust en aandacht brengt. Daarom werk ik bij de workshops 1-op-1 of in kleine groepen. We maken er een gezellige dag van, waarbij het veilig en goed leren maken van houten lepels centraal staat. We gaan dus echt aan het werk, zodat je aan het eind van de dag iets moois hebt gemaakt!

Inschrijven voor een workshop lepelsnijden

Ben je na het lezen van dit alles enthousiast geworden en wil je ook eens meedoen? Hieronder vindt je een overzicht van de workshops die gepland staan en hoe je je daarvoor kunt inschrijven. Soms is dat rechtstreeks bij mij, vaak ook via de locatie waar ze gehouden worden. Alle workshops zijn op aanvraag ook beschikbaar als cadeaubon.

Deelnemen aan mijn workshops kan vanaf 18 jaar oud. Jongere deelnemers kunnen in overleg meedoen samen met een ouder/begeleider.

Wanneer zijn de volgende workshops lepelsnijden?

Maatwerk of advies over een workhop lepelsnijden?

Wil je maatwerk voor jezelf, een workshop lepelsnijden of een andere workshop houtsnijden met jouw groep/team als bedrijfsuitje? Stuur me dan een berichtje per mail of WhatsApp!