Workshop Lepelsnijden

Wil jij ook ervaren hoe geweldig het is als er in je eigen handen iets duurzaams uit een ‘gewoon’ stuk hout ontstaat? Wil je leren hoe je een mooie én bruikbare houten lepel maakt? Je aandacht ongehaast even helemaal richten op het leren van deze bijzondere manier van houtsnijden? Doe dan mee aan een workshop lepelsnijden!

Wat kan je verwachten tijdens een workshop lepelsnijden?

In een workshop lepelsnijden leer ik je alles wat je moet weten om een houten lepel te maken uit vers hout. Ik neem je in één dag mee door alle stappen. We beginnen door eens goed naar een lepel te kijken. Wat is een lepel eigenlijk?

Je leert over de eigenschappen van verschillende houtsoorten. Met welke soorten kan je het best beginnen met houtsnijden en welke soorten kan je beter vermijden? We gaan ontdekken op welke plekken in een boom lepels groeien en welke stukken hout je beter voor iets anders kunt gebruiken.

Je gaat zelf aan de slag met een houtsnijbijl om je ruwe lepelvorm uit te hakken. Hoe haal je die uit het hout? Op welke manier werk je al vanaf het begin aan een ergonomisch goede lepel? Hoe combineer je vorm en functie?

Je gebruikt een recht houtsnijmes om de vorm verder te verfijnen en je leert werken met het speciale kromme lepelmes om de kom van de lepel uit te hollen. Als je dat allemaal hebt gedaan ga je aan het eind van de dag naar huis met een zelfgemaakte lepel en vaak ook met het halffabrikaat van je tweede lepel. Zelfgemaakt! Hoe mooi is dat?

Goed gereedschap

Als je bij mij een workshop lepelsnijden volgt neem ik alles mee dat je nodig hebt. Elke cursist heeft een compleet ‘eigen’ setje gereedschap tot zijn beschikking zodat je altijd lekker door kunt werken.

Goed gereedschap is het halve werk. Daarom is het gereedschap dat ik meeneem is kwalitatief goed, vlijmscherp gereedschap waarmee je goed kunt leren houtsnijden. Ik gebruik voor de workshops onder andere de klassieke messen en lepelmessen van het Zweedse Morakniv. Ook gebruik je lepelmessen en bijlen van Wood Tools uit Engeland. Je kan zelf uitproberen wat je fijn vindt werken en eventueel je eigen setje aanschaffen. Dat kan ter plekke of via de webshop.

Als je zelf al gereedschap hebt, neem het dan vooral mee naar de workshop. Ik leer ik je heel graag lepelsnijden met je eigen gereedschap, zodat je goed leert werken met je eigen spullen en thuis meteen verder kunt.

Kleine groepen

Lepelsnijden is een hobby die je rust en aandacht brengt en waarvoor je rust en aandacht nodig hebt. Daarom werk ik bij de workshops 1-op-1 of in kleine groepen. We maken er een  gezellige dag van, waarbij de focus ligt op het veilig en goed leren maken van houten lepels. We gaan dus echt aan het werk, zodat je aan het eind van de dag iets moois hebt gemaakt!

Persoonlijke begeleiding

Deelnemen aan mijn workshops kan vanaf 18 jaar oud. Jongere deelnemers kunnen in overleg en met een ouder/begeleider. Deelname is op eigen risico en ik doe er samen met jou alles aan om die risico’s beperken. We werken namelijk met zeer scherp gereedschap.

Door vanaf het begin je bijl- en snijtechniek goed aan te leren wordt het maken van lepels veel makkelijker, veiliger en dus leuker. Daarom vertel én demonstreer ik je bij elk stuk gereedschap uitgebreid hoe je het op de veiligste manier kunt gebruiken én hoe je het veilig weer opbergt. Ook houden we regelmatig pauze en help ik je als je hulp kunt gebruiken, uiteraard óók met een pleistertje als dat nodig is.

En als je méér wilt leren?

Als je verder wilt met deze fantastische hobby, dan kan ik je naast het volgen van een workshop ook voorzien van een (mini-)cursus op maat. Bijvoorbeeld over decoratie of specifieke technieken. Een aantal onderwerpen kan ik ook online via Zoom geven. Bijvoorbeeld:

  • Efficiënt werken met de houtsnijbijl
  • Mestechnieken
  • Cursus decoratie en afwerking: chipcarving, kolrosing, verf
  • Vormgeving en werken met sjablonen
  • Botermesjes snijden (kan ook in een dagdeel)
  • Gereedschapsonderhoud en slijpen

Inschrijven voor een workshop lepelsnijden

Ben je na het lezen van dit alles enthousiast geworden en wil je ook eens meedoen? Op mijn site kondig ik alle workshops aan die gepland staan, wat ze kosten en hoe je je daarvoor kunt inschrijven. Soms is dat rechtstreeks bij mij, vaak ook via de locatie waar ze gehouden worden. Af en toe ben ik ook te vinden op evenementen. Zie daarvoor de kalender.

Momenteel staan de volgende workshops met open inschrijving op de agenda:

Maatwerk of advies?

Wil je maatwerk voor jezelf of weten wanneer ik een workshop geef? Laat dan hieronder een berichtje achter en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je hoort dan van me!