Waarom houten lepels?

Het eten van een houten lepel is een genot. Stil, geen getik en gekras op het bord. Licht en warm in de hand. Wanneer je ook nog eet uit een houten kom, blijft het eten langer warm. Niet alleen het gebruik is heerlijk, ook het maken van de lepel is bijna meditatief. Herhalende bewegingen, bezig in het hier en nu. Let je niet op, dan merk je dat. Even het puntje van het mes langs je huid. Als je pech hebt net iets dieper. De bewegingen slijten in het geheugen van je handen, die steeds vaardiger worden.

Houtsnijden houdt je in het hier en nu. Je houdt je mes scherp en het mes jou dus ook. Let je even niet op, dan voel je dat meteen…

Symbool voor duurzaamheid

Een lepel snijden houdt je in het hier en nu

In deze tijd van consumentisme en wegwerpproducten, zoals plastic bestek, wordt steeds duidelijker dat duurzame oplossingen nodig zijn. Houten lepels, vervaardigd uit lokaal hout, dat op duurzame wijze is verkregen is hier een uiting van. Het hout dat ik gebruik is bijna altijd snoeihout, dat is gered van de hakselaar om biomassa te worden. In een enkel geval een boom die is omgevallen of om andere redenen niet kon blijven staan. Ik ken de boom waaruit de lepel is gemaakt. Ik weet waar deze staat en soms zelfs de geschiedenis van de boom zelf. Van hoeveel dat je elke dag gebruikt weet je nog wie het gemaakt heeft, hoe het gemaakt is en waarvan?

Lepels snijden kan overal

Lepelhout meidoorn beuk

Niets geeft zoveel voldoening als zelf iets maken. De wetenschap dat je met een paar simpele gereedschappen en materialen kunt voorzien in je behoeften. Dat geeft een gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Hout dat eerst nog een tak aan een boom was, verandert in je eigen handen in een bruikbare lepel. Die lepel kan met wat zorg en liefde generaties meegaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een kruk is voor het maken van een lepel is niet veel hout of ruimte nodig. Zodra het hout is gespleten en de vorm met een bijl is uitgehakt, kan je zittend aan de eettafel je lepel snijden en versieren. Een ingerichte werkplaats is niet nodig. Duur gereedschap ook niet.

Lepelblog

In dit lepelblog ga ik de komende tijd meer vertellen over houten lepels, hoe ik ze maak en wat je ervoor nodig hebt om het ook zelf te kunnen doen. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogposts en ook tussendoor mijn lepelavonturen meebeleven? Volg me dan op Instagram.