Boekrecensie: Lepelhout

In deze blog bespreek ik het boek Lepelhout van Sjors van der Meer en Job Suijker.

Toen ik in 2012 begon met lepelsnijden moest je het wiel zelf uitvinden. Er waren een paar mensen die blogden over het snijden van lepels, maar goede boeken waren niet beschikbaar. Het enige boek dat ik kon vinden was van de Zweedse Wille Sundqvist, Tälja med kniv och yxa / Swedish Carving Techniques. Het was uitgebracht in de jaren ’90 en enkel nog tweedehands te koop. Tegen woekerprijzen, want die boeken stonden voor honderden euro’s te koop. Ik prees mezelf dan ook gelukkig toen ik het boek voor een schappelijke prijs kon bemachtigen.

Zo’n zes jaar geleden werd dit standaardwerk in herdruk genomen. Daardoor kwam goede informatie over dit eeuwenoude ambacht weer beschikbaar voor een breed publiek. Inmiddels zijn er veel goede Engelstalige boeken op de markt over het snijden van lepels zoals E.J. Osborne’s The Book of Spoon Carving en Wooden Spoon Carving van Niklas Karlsson. Maar een Nederlandstalig how-to-boek over lepelsnijden was er nog niet. Daar brengen Sjors van der Meer en Job Suijker nu verandering in met Lepelhout.

Een Nederlandstalig boek over lepelsnijden was er nog niet…

Met je voeten in de houtkrullen

Boek Lepelhout Rug

Sjors en Job, de mannen van Vershout hebben met hun prachtige boek Lepelhout gezorgd voor een echte aanvulling in de Nederlandstalige bibliotheek. Met veel passie en enthousiasme nemen ze je mee in de wereld van bomen, hout en ambacht. Ik ken Job en Sjors sinds ze net met hun huidige onderneming Vershout waren begonnen. Ik heb toen bij hun een schaafbok gemaakt voor het maken van kanopeddels.

Later zag ik ze weer tijdens een houtweekend op Midgaard en later natuurlijk ook op het Nederlandse Lepelfeest. Dat organiseren ze samen met andere lepelsnijders. Het is een feest van inspiratie voor en door lepelsnijders. Heerlijk met de voeten in de houtkrullen, een scherp mes in de hand en ’s avonds een goed gesprek rond het kampvuur. En nu is er een boek.

Wat vind je in Lepelhout?

Na hun eerste mooie en praktische boek Vershout had ik hooggespannen verwachtingen. Zoals we van Sjors en Job gewend zijn plaatsen ze de lepel in een bredere context: het hout, de boom en het bos. Daarna zoomen ze in op houtsoorten en houteigenschappen. Er is uitgebreid aandacht voor het gereedschap en veilig werken door het gebruik van  bijl- en mestechnieken.

Vanaf daar gaat het over lepels. Aspecten als anatomie van de lepel, het hakken van je ‘blank’ en het bepalen van de vorm. Ga je vrij snijden, hulplijnen aftekenen, de hele lepel uittekenen of een sjabloon gebruiken?

Daarna bespreekt het boek een aantal lepels. De lepel met mes, de rechte eetlepel, de pollepel, de spatel, de eetlepel en tot slot de lepel uit krom hout. Deze lepels worden stapsgewijs uitgelegd, met bij elke stap een duidelijke foto.

Boek lepelhout binnenkant

Net als hun eerste boek staat ook lepelhout bomvol goede foto’s die je door het proces helpen. Wat dit boek uniek maakt is de nummering van de stappen, met daarnaast genummerde foto’s. Instructies voor het maken van een hakblok is het sluitstuk van de sectie lepelsnijden. Daarna helpen Job en Sjors je nog met het oh zo belangrijke slijpen en stroppen van je messen. Als toegift staan achter in het boek nog een aantal lepelsjablonen om je op weg te helpen.

Lepelsnijders aan het woord

Boek Lepelhout Achterkant

Het is heel leuk dat Sjors en Job ook nog een achttal andere lepelsnijders aan het woord laten. Bij dat selecte gezelschap vind je onder andere de Nederlandse godfather van het lepelsnijden Jan Harm ter Brugge van Hout van Bomen. Ook bijvoorbeeld Maurits Senger van Eemlepel en Martijn van Gerwen van Het Noeste Leven krijgen een paar pagina’s.

Conclusie

Het boek Lepelhout biedt een uitstekend overzicht van alles dat je als beginnend lepelsnijder wil weten. Naast de uitleg vind je zoveel mooie foto’s dat je bijna het bos ruikt. Mijn conclusie? Lepelhout is een absolute aanrader voor de beginnende lepelsnijder en een prachtig naslagwerk voor gevorderden tegen een heel schappelijke prijs.

Meer informatie over Lepelhout

De boekpresentatie van Lepelhout vind je op Youtube. Het boek is onder andere te bestellen bij Vershout zelf, maar ook via mijn eigen webshop en de bekende boekverkopers.

In de webshop: