Blog – Terugblik Masters of Sloyd

Heb jij dat ook, die frustratie dat cursussen worden uitgesteld of afgelast, even geen festivals om nieuwe kennis op te doen? Zelfs de museums dicht? Ik niet. Dacht ik… Het valt allemaal best wel mee. Er kan nog heel veel wél en daar genoot ik dan ook met volle teugen van. Alles wat níet kan is tijdelijk en noodzakelijk. Dat hoort er nou eenmaal bij en dat doe ik gewoon. En dat ging prima, totdat ik werd uitgenodigd voor de Boekpresentatie van LepelHout bij Sjors en Job. Er zouden meer bekenden komen en ik keek er enorm naar uit. Het was heerlijk! Even met een handjevol gelijkgestemden onder elkaar, krimppotjes bewonderen, stoelen bekijken en informatie en kennis uitwisselen rond het kampvuur. Wat had ik dat gemist! Daar moest verandering in komen!!!

Job en Sjors tijdens hun vrolijke webinar

Het begin

Het begon klein. Ik vroeg Lieuwe Jongsma of hij iets wilde vertellen over Urushi, een techniek waar ik graag meer over wilde weten. Lieuwe zei ja en hierdoor gesterkt vroeg nog een paar ambachtsmensen binnen en buiten de lepelwereld of ze online iets wilden vertellen over hun ambacht. Tot mijn verbazing zei iedereen ja en opeens was een wekelijkse serie webinars onder de naam ‘Masters of Sloyd’.

Voor elkaar met elkaar

En zo begonnen we via Skype, een gratis platform. We trapten af met Lieuwe en hadden zo’n 30 deelnemers (veel meer dan ik had verwacht). De deelnemers hielpen elkaar om alle instellingen goed te krijgen en ze wisselden enthousiast informatie uit via de chat.

Een ander platform

Al direct bleek de bandbreedte van Skype te beperkt voor een presentatie en demonstratie aan een grote groep. Gelukkig was Lieuwe een geboren docent die ons moeiteloos meenam op zijn ontdekkingstocht. Maar dat dit anders moest was duidelijk. Na suggesties van een aantal deelnemers besloot ik om over te stappen op een betaald Zoom- abonnement en vanaf toen waren er geen technische problemen meer (afgezien van hier en daar wat wifi die sputterde). Iedereen die daarvoor iets bijgedragen heeft in de kosten, ontzettend bedankt!

De Masters

Er waren maar liefst 8 sprekers uit verschillende ambachten en elk had wel een interessant weetje. Lieuwe Jongsma heeft ons veel geleerd over de achtergrond en veilig gebruik van Urushi, dat pas droogt met een luchtvochtigheid van 75-95 procent. Meervoudig Nederlands Kampioen klompensnijder Gerald Getkate vertelde alles over het maken van klompen met de hand. Nooit geweten dat er zo veel verschillende klompen waren. Martijn van Gerwen van het Noeste Leven vertelde over krimppotten en dat hij de lijnkoek van de oliemolen gebruikt om de potjes waterdicht te maken, iets waar ik nooit aan had gedacht, ook al ben ik zelf vrijwilliger bij een oliemolen! Molenaar Ada Meurs-Lollinga van Oliemolen De Passiebloem vertelde alles over het maken en gebruiken van lijnolie. Wist je dat je lijnolie lichter van kleur kunt maken door er flohzaden in te doen?

Jan Harm ter Brugge praatte met ons over lepels en lepeldesign en leerde ons hierover na te denken vanuit de driehoek materiaal, gereedschap en gebruik. Peter de Schepper vertelde alles over stoelenmaken en leerde ons dat de spijlen het beste vast komen te zitten als je ze eerst droger maakt dan de omgeving. Je moet het maar weten. Job en Sjors vertelden alles het schrijven van hun nieuwe boek LepelHout en sneden live een lepel . Ze gebruikten het webinar zelfs als première voor hun nieuwe film!

Steeds meer interesse

Elk webinar werd het aantal deelnemers groter, totdat we bij het laatste webinar zelfs over het maximaal mogelijke aantal deelnemers van 100 gingen! Er melden zich zelfs zoveel mensen aan dat er een extra webinar kwam met de heren van VersHout! Uiteindelijk hebben er in totaal 150 mensen zich aangemeld voor Job en Sjors, waarvan sommige zelfs beide webinars hebben bijgewoond. En nu we het toch over cijfers hebben. Er zijn uiteindelijk in twee maanden tijd 8 webinars geweest en hebben meer dan 190(!) verschillende mensen deelgenomen aan een of meerdere webinars. Het was superleuk om te zien hoe zoveel mensen in Nederland en België elkaar konden ontmoeten om van elkaar te leren. En uiteraard was het fantastisch dat de deelnemende Masters hun kennis wilden delen! Voor veel van hen was het hun online debuut, dus ook spannend en leerzaam.

Tijd voor een pauze

Nu worden de dagen langer en de avonden korter. Het wordt zomertijd en iedereen wil weer meer naar buiten. Dat is een mooi moment om even te pauzeren met de ‘Masters of Sloyd’. Het begon klein als een spontaan idee en het is heel snel uitgegroeid tot een flinke klus. Het was een hele uitdaging om alles telkens binnen een week te regelen.

Smaakt naar meer

Ik heb er heel veel plezier in gehad om de Masters te organiseren. Ik heb ook enorm veel enthousiaste berichten ontvangen. Er kwamen heel veel berichten binnen van mensen die er nu niet bij konden zijn, maar zich al aanmeldden voor een volgende keer. Berichten van mensen die pas halverwege de serie aanhaakten en graag de andere webinars ook nog wilden zien (sorry, ze zijn écht niet opgenomen). Mensen die het nét te laat hoorden. Mensen die vroegen of ik zelf ook eens iets wilde vertellen… Zelfs Masters die zich aanboden om ook (weer) iets te komen vertellen. Kortom: het was een succes en dit vraagt om een vervolg.

Dus ga ik nu al nadenken over hoe ik na de zomer een nieuwe serie Masters of Sloyd kan neerzetten. Misschien met iets meer tussenruimte en misschien met iets meer waarschuwingstijd voor de mensen die mee willen doen, misschien een iets andere vorm…

Deel 2. Hoe gaan we dat doen?

Nu na acht webinars kan ik concluderen: lepelsnijden lééft in het Nederlands/Vlaamse taalgebied! Er is een mooie lepelgemeenschap en de Masters of Sloyd zijn uitgegroeid tot iets door en voor de community. Daarom hoor ik graag wat jij vindt en wilt. Onderaan deze pagina kan je je reacties, suggesties en tip doorgeven. Ik ga dan kijken hoe ik daar naar de zomer mee verder kan. Intussen blijf ik blogjes typen over lepelsnijden, hier en daar wat lesgeven, kleine online meetings organiseren en uiteraard: lepels maken!


Wat wil jij?