Event – Masters of Sloyd

MASTERS OF SLOYD! Samenkomen was deze winter ingewikkeld, maar gelukkig zijn er alternatieven. Daarom organiseerde ik de Masters of Sloyd. Dat was een aantal online bijeenkomsten om te leren over ambachten. Bekende mensen uit de lepel- en ambachtswereld deelden hun kennis in een webinar. Geheel belangeloos en gratis. In totaal maar liefst 8 keer, elke donderdag om 20:30 uur via Zoom. Hoe leuk was dat?!

Nu de dagen weer gaan lengen breekt voor veel mensen de tijd aan om ‘s avonds weer iets anders te gaan ondernemen. Daarom pauzeert Masters of Sloyd nu even. Vanwege alle enthousiaste reacties ben ik zeker van plan om de draad na de zomer weer op te pakken! Wil je daar te zijner tijd meer over weten, houd dan mijn Instagram in de gaten of geef je e-mailadres aan me door!


De Masters in deze serie waren:

4 februari: Lieuwe Jongsma over Urushi

Masters of Sloyd: Lieuwe Jongsma over Urushi

Masters of Sloyd trapte op 4 februari 2021 af met Lieuwe Jongsma (instagram / website). Hij vertelde ons vanuit zijn werkplaats over Urishi. Dat is een Japanse laktechniek die prachtige diepglanzende lepels oplevert, maar ook gevaarlijk kan zijn! Lieuwe heeft ons met een presentatie en een live demonstratie ingewijd in deze kunst uit de Aziatische oudheid. Lieuwe, bedankt voor de presentatie en alle aanwezigen bedankt voor het meekijken!


11 februari: Martijn van Gerwen over krimppotten

Masters of Sloyd: Martijn van Gerwen over krimppotten

Martijn van Gerwen (instagram/website) was de tweede spreker in de serie Masters of Sloyd. Hij vertelde ongeveer 40 kijkers over het maken van krimppotten. Dat zijn houten potten die al bekend zijn sinds de bronstijd. Ze werden oorspronkelijk gemaakt om boter te bewaren in het veen. Het maken ervan is een delicaat proces waarbij het krimpen van hout je helpt om een bruikbaar potje te maken vers hout. Martijn vertelde over de geschiedenis, liet zien hoe je zo’n pot maakt, welk gereedschap hij gebruikt en hoe je het kan decoreren.


18 februari: Ada Meurs-Lollinga over lijnolie

Ada Meurs-Lollinga vertelde tijdens deze Masters of Sloyd over lijnolie. Ada is molenaar bij Oliemolen De Passiebloem in Zwolle. Bij deze molen wordt al sinds 1776 lijnolie geslagen uit de zaden van Vlas, het zogenaamde lijnzaad. Dat levert een olie op die heel populair is voor de verduurzaming en afwerking van bijvoorbeeld houten lepels. Ada nam ons aan de hand van videobeelden mee in het eeuwenoude productieproces en vertelde ons hoe zij dit ‘goud van de molen’ maakt.


25 februari: Jan Harm ter Brugge over lepeldesign

Masters of Sloyd: Jan Harm ter Brugge over lepeldesign

Jan Harm ter Brugge van HoutvanBomen is misschien wel de godfather van het lepelsnijden in Nederland. Hij studeerde onder andere bij de Zweedse lepellegende Wille Sundqvist. Jan Harm geeft internationaal les in lepelsnijden en schalen hakken. Hij heeft een achtergrond als onder andere industrieel ontwerper en docent productdesign aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Jan Harm gaf een diepgaande masterclass over zijn ‘heilige drie-eenheid’, bestaande uit het materiaal (hout), gereedschap/techniek en vorm/functie. Hij deelde met een kleine 50 aanwezigen zijn inzichten over de aspecten van esthetiek: vormen, lijnen, balans, verbindingen, volume. Ook ging hij in op verschillende culturen en wat ze betekenen voor de vorm en bijvoorbeeld decoratie van lepels. Hij liet daarbij veel, heel veel voorbeelden zien uit zijn eigen collectie lepels van bekende en minder bekende lepelsnijders.


4 maart: Gerald Getkate over klompenmaken

Masters of Sloyd: Gerald Getkate over klompen maken

Gerald Getkate werkt met vers hout, maar maakt geen lepels. Deze Tukker is namelijk één van de laatste écht ambachtelijke klompenmakers van Nederland. En wat voor één. Hij werd al drie keer Nederlands Kampioen Handmatig Klompenmaken. Dat is niet alleen een ambacht, maar zelfs officieel Nationaal Immaterieel Erfgoed. Gerald vertelde hoe hij zijn klompen uit vers populieren- of wilgenhout haalt. Hij maakt met traditionele handgereedschappen zoals de bijl, het paalmes en de lepelboor niet één, maar twee perfect passende klompen uit een stuk hout. Een prachtig ambacht dat het verdient om bewaard te blijven!


11 maart: Peter de Schepper over het maken van stoelen

Tijdens een extra ingelaste Masters of Sloyd vertelde de Belgische vers/groenhoutbewerker Peter de Schepper van Le Pic Vert over het maken van stoelen. Hij gebruikt oeroude eenvoudige handgereedschappen zoals de snijbank/schaafbok en de wipdraaibank om lichte en zeer sterke stoelen te maken. Hij vertelde ons over de fijne kneepjes van het vak, bijvoorbeeld over het drogen van de onderdelen. Als je die voor de montage op verschillende manieren droogt, kan je ook zonder lijm een sterke klemverbinding krijgen.


18 en 25 maart: Sjors en Job over het boek LepelHout

Sjors van der Meer en Job Suijker zijn de drijvende krachten achter VersHout. Dankzij hun cursussen en hun eerste boek hebben veel mensen in Nederland kennisgemaakt met het oeroude ambacht van de vershoutbewerking. Ze presenteerden onlangs hun 2e boek met de titel LepelHout. Dat boek vertelt je werkelijk alles wat je als beginnende lepelsnijder wilt weten om je eerste lepel te maken.

In tweedrukbezochte webinars namen Sjors en Job ons mee door de hoofdstukken en demonstreerden ze live een aantal technieken. Ze vertelden over hun passie voor het ambacht en ze beantwoordden veel vragen om iedereen (verder) op weg te helpen.


Jij ook in Masters of Sloyd?

Heb jij ook een ambacht waar je graag eens over vertelt in de komende serie Masters of Sloyd? Neem dan contact met me op!