Blog – Lockdown Survival Gids voor lepelsnijders

De afgelopen maanden waren dankzij de lockdown geen pretje. Geen lepelfeesten, festivals, markten, houtevenementen en nauwelijks workshops. Het lijkt er bovendien op dat het nog wel even gaat duren voordat al die dingen weer mogen. Hoe kom je als (beginnende ) lepelsnijder die periode door? Ik heb 7 tips voor je!

Zeven tips om lepelsnijdend door de lockdown te komen

1. Ga lepels maken!

Hij ligt voor de hand, maar het is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Maak lepels! Je hebt er een geweldige hobby aan. Lepelsnijden is dé manier om even te ontsnappen aan videovergaderingen, kinderen die het allemaal zat zijn en gevoelens van frustratie omdat je niet mag wat je leuk vindt. Het is mindfullness in optima forma. Je bent even helemaal nergens anders mee bezig, want als je niet oplet wat je doet is je lepel kapot. Of je hebt een snee in je vingers. Of allebei. Maar als je je concentreert op wat je doet, dan heb je na een paar uur iets moois in handen dat je helemaal zelf gemaakt hebt. En dat voelt goed! Je hoeft er niet voor naar buiten, want zelfs na het ingaan van de avondklok kan je aan de keukentafel makkelijk een uurtje werken.

Lepelsnijden is mindfullness

2. Ruil een lepel

Lepels kan je maken voor jezelf, maar als je er één voor een ander maakt, dan doe je extra je best. Daarom is het heel leuk om een lepelruil te regelen. Je maakt een zo mooi mogelijke lepel voor je ruilmaatje en hij/zij maakt er een voor jou. Het is spannend om iets moois te maken en ook spannend om bij de brievenbus te wachten op een pakje met een leuke verrassing.

In het begin van de lockdown hebben Sandra Witteman en ik een grote lepelruil georganiseerd waar meer dan 30 lepelsnijders aan meegedaan hebben. In september organiseren we de volgende, maar niks houdt je tegen om intussen je eigen ruil te regelen. Zoek bijvoorbeeld via Instagram een andere lepelsnijder met wie je wil ruilen en stel iets voor.

Wachten bij de brievenbus…

3. Online gezelligheid

Lepels snijden is leuk en samen lepels snijden (of erover praten) is ook heel gezellig. Gelukkig hebben we daarvoor het internet. Dagelijks kan je andere lepelsnijders ontmoeten op bij Rise Up & Carve via Zoom. Het is een internationaal initiatief van een Amerikaanse lepelsnijder om samen beter te leren snijden. Het is een open kanaal waar iedereen op elk moment op kan inloggen, maar er zijn ook een paar vaste tijden waarop mensen elkaar treffen. Ook worden er challenges georganiseerd, waarbij je wordt uitgedaagd om een specifiek model te maken.

Praat je minder over de grens of vind je het ook leuk om andere lepelsnijders uit Nederland en Vlaanderen te ontmoeten, dan is er (in goed Nederlands 😊) de Curfew Carving via Skype. Dat is ook een open kanaal, maar we treffen elkaar vooral elke zaterdag bij het ingaan van de avondklok om 21:00 uur. Als je mee wilt doen, stuur me dan een berichtje.

Update: Curfew Carving is verder gegaan als LepelLeut en is nu op elke maandagavond. Klik hier voor meer info.

4. Volg een corona-proof workshop

Het zijn lastige tijden voor de mensen die professioneel workshops over lepelsnijden geven, maar ook zij hebben zich aangepast aan de tijd. Zo kan je bijvoorbeeld bij vers-hout.nl, eemlepel.nl en nog een aantal anderen corona-proof workshops volgen met maximaal 2 personen. Sommigen bieden zelfs thuisworkshops aan. Ze leren je onder andere een goede basis in veilige mestechnieken. Het is best verstandig om die onder de knie te hebben en te oefenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in je eentje thuis een naar ongeluk krijgt en dat wij dan via Skype moeten toekijken hoe jij in je eentje een pleister of telefoon moet zoeken… En overigens kan je bij veel van de ‘kleine’ workshopaanbieders ook gereedschap kopen om zelf aan de slag te gaan. De prijzen verschillen niet veel van de grote webshops en je helpt ze er toch weer een beetje de coronawinter mee door.

Pas op je vingers!

5. Koop (lokaal!) een boek

Sinds eind vorig jaar is het Nederlandstalige boek Lepelhout in de boekhandel verkrijgbaar. Het is een boek waarin je alles leest over hoe je je eerste lepel kunt maken en nog veel méér. Perfect voor de lange avonden tijdens de avondklok en als voorpret voor een workshop als het weer kan. Of, als je durft, zelf alvast voorzichtig aan de slag te gaan.

Boek Lepelhout Voorzijde

6. Regel blanks

Wil je zelf aan de slag, maar kan je niet hakken omdat je geen bijl hebt of in een appartement woont, dan kun je via internet ook zogenaamde ‘lepelblanks’ kopen. Dat zijn in de ruwe vorm uitgehakte lepels die je zelf verder af kunt maken. Ik verkoop ze zelf, maar je kan ze ook krijgen via een website als the Spoon Crank. En zoek je een compleet starterspakket, dan heeft Eemlepel zelfs een ‘Zoom Survival Kit’, bestaande uit messen en een lading vers hout.

Een uitgehakte ruwe lepel

7. Volg een webinar

En dan nu wat schaamteloze reclame: om de lange avonden tijdens de lockdown wat interessanter te maken, heb ik zelf onder de titel Masters of Sloyd een aantal webinars georganiseerd, met de geweldige belangenloze medewerking van een aantal ambachtslui die wilden vertellen over hun specialisme. Inmiddels hebben we het gehad over de japanse laktechniek urushi, krimppotten en lijnolie. Op het programma staan nog webinars over lepeldesign, klompenmaken en het boek Lepelhout. Ze zijn op donderdagavond om 20:30 uur en je kan gratis meedoen via Zoom.

Update: eind 2021 is de tweede serie Masters of Sloyd gestart. Klik hier voor het programma.

Bonus: blijf positief!

Dat waren mijn 7 tips om de lockdown door te komen. De 8ste tip is misschien wel de belangrijkste: blijf ondanks alles positief en zoek naar wat er wél kan! Ook nu zijn er mogelijkheden genoeg om aan lepelsnijden een leuke hobby te hebben.

Heb jij nog tips voor mij of ben ik dé gouden tip vergeten? Stuur me een berichtje en ik zet hem er graag bij!

Meer LepelBlog: