Iets leuks tijdens de Lockdown: #SpoonswapNL

Op het moment dat ik deze blog schrijf, is nadert de #Lockdown #SpoonSwapNL zijn afronding. Voor wie deze keer niet heeft mee gedaan leg ik uit wat een spoonswap is en waarom het zo leuk om mee te doen (of er nu een lockdown is of niet). Wie wel heeft meegedaan vindt op deze pagina foto’s van een deel van de geruilde lepels.

Er deden in totaal 33(!) lepelsnijders mee, dus de lepels vlogen heen en weer door Nederland. Superleuk om dit samen met Sandra Witteman van de Lepelclub te organiseren.

Een spoonwattes?

Een spoonswap is letterlijk vertaald een lepelruil, waarin alle deelnemers hun lepel als het ware doorgeven aan de volgende in de rij. Op deze manier geef je de lepel aan de één, en krijg je een lepel van een ander. Van wie jij een lepel krijgt is een verrassing. Je hoeft niet zelf iemand te benaderen met de vraag of ze met je willen ruilen, waardoor de drempel lager ligt.

Van ruilen komt huilen?

Alleen als je in je vingers snijdt! Lepels ruilen is juist harstikke leuk. Het is dé manier waarop je met een gesloten beurs een lepel kunt krijgen van een andere lepelsnijder. Dat is niet alleen leuk, maar ook superleerzaam. Je ziet hoe anderen omgaan met vormgeving en techniek. Je leert andere houtsoorten kennen, andere manieren om de overgang van nek naar bak te maken, super recht of juist met het hout mee. Even wat dikker hier, of wat smaller daar. Verschillende stijlen van decoreren of juist strak. En dan nog alle soorten lepels eetlepels, kooklepels, opscheplepels of theelepels. Te veel om op te noemen.

Maar ik ben nog maar net begonnen..

Dat is juist een goede reden om mee te doen. Onthoud dat alle ervaren lepelsnijders ook eens zijn begonnen en dat iedereens eerste lepel meer weg had van een knuppel dan een lepel. Het mooie is dat iedereen er wat van opsteekt, zelfs de mensen die al heel lang houtsnijden. Iedereen heeft een eigen stijl en geen lepel is hetzelfde. Je leert enorm veel van kijken en je hebt nu een mooi voorbeeld van wat mogelijk is. Kun je lekker afkijken en kopiëren totdat je ook zo kan. Je eigen stijl komt vanzelf wel. Maak je geen zorgen over namaken. Dat hoort erbij.

Waarom juist nu een spoonswap

Juist nu na een jaar van afgelaste en uitgestelde evenementen, zoals het Lepelfeest, en midden in de tweede lockdown wordt extra duidelijk hoe fijn het is gelijkgestemde zielen te ontmoeten en bij een community te horen. Begin dit jaar vielen voorzichtige plannen voor een informele meet in het water met de komst van de 1e lockdown. Even geen evenementen, workshops, meetings even (met) wat minder bij elkaar. In de reacties op één van mijn posts op instagram vroeg ik of het tijd werd voor een spoonswap. Jullie reageerden positief en het idee bleef sudderen. Ondertussen ging ik naar de boekpresentatie van Lepelhout waar ik me realiseerde hoe ik de contacten met andere lepelsnijders heb gemist. Toen ook de Lepelclub een stapje terug moest doen, besloten Sandra en ik om door te pakken en de SpoonSwapNL te gaan organiseren.

Online event met offline component

Dat we elkaar zo makkelijk online kunnen vinden maakt het mogelijk om een swap als deze gewoon even vanuit huis te organiseren. Passend bij de huidige omstandigheden een online event, maar toch een goede manier om even op een ander manier met elkaar in contact kunnen zijn, nieuwe mensen ontmoeten en zo de lepelgemeenschap in Nederland weer een boost geven. Maar vooral ook om lol te hebben, elkaars werk te zien en ook even lekker offline bezig zijn. Even lekker met de handen bezig, met de zaag en de bijl naar buiten om vervolgens met het mes in de hand een lepel te snijden voor iemand anders. Een uitje naar het postpunt of de brievenbus en daarna op wacht zitten bij brievenbus. En dan weer online alle lepels te volgens die heen en weer gaan. Heerlijk.

Een hoop plezier

Ook ik heb weer veel geleerd. Over het maken van lepels, over die van jullie. Wat worden er veel prachtige lepels verstuurd en wat hebben jullie je best gedaan om het mooi aan te kleden. Ik heb prachtige brieven voorbij zien komen en zelfs op maat gemaakte kaarten voor de spoonswap. Ik heb gezien dat er her en der plannen werden gemaakt om elkaar te volgen of beter te leren kennen. Om toch maar eens op Instagram te gaan. Te veel om op te noemen. Ik heb echt het gevoel dat we als community weer wat hechter zijn geworden. En daar gaat het om.

Veel geleerd

We hebben ook heel veel geleerd over het organiseren van een spoonswap. Nu we weten wat het inhoudt durven we het ook aan om het de volgende keer internationaler aan te pakken. Want het belangrijkste wat ík heb geleerd is dat een spoonswap voor Nederland, eigenlijk een spoonswap voor het Nederlandse taalgebied moet zijn, want ik weet inmiddels dat er ook in België fanatiekelingen zijn die heel graag mee willen doen. Of er behoefte is aan een nog internationalere swap weet ik niet. Daar zijn ook al andere mooie initiatieven voor zoals de Secret Santa van @mr.irvinec op Instagram. Hou zeker rond oktober zijn account even in de gaten. Dan starten de inschrijvingen.

De volgende spoonswap

De volgende Nederlandse spoonswap organiseren we waarschijnlijk in september. Hou daarvoor onze accounts in gaten. En wil je nog even nagenieten, dan deel ik hieronder alle lepels die ik op Instagram langs heb zien komen. Tot de volgende #spoonwapNL!!!