Waar vind je vers lepelhout?

5 manieren om hout te vinden

Brutalen en gekken hebben de halve wereld. Wat maak je? Een houten wat? Zorg ervoor dat je altijd een zelfgemaakte lepel op zak hebt om te laten zien. Grote kans dat je zo verder in gesprek raakt. Vertel vooral dat vers hout altijd welkom is. Heb je dan ook nog een zaagje bij je, dan weet je zeker dat een mooie kans niet aan je neus voorbij gaat. Vijf manieren om aan hout te komen.

Wil je zelf lepelsnijden, dan heb je vers hout nodig. Dat vind je niet in de winkel, maar op deze 5 manieren wel.

1. Familie en vrienden

Vertel zo veel mogelijk mensen dat je lepels snijdt uit snoeihout. Grote kans dat ze je aan je denken zodra er ergens gesnoeid wordt. Wees vooral in het begin niet te specifiek op de houtsoort. Hou het op loofhout van ongeveer 7 cm doorsnee of meer, liefst recht of iets gebogen. Zo wordt het voor je houtscouts niet al te lastig. Voordeel: je leert gelijk meer over de eigenschappen van de verschillende houtsoorten. Is het niet geschikt om te snijden, dan heb je in ieder geval weer iets geleerd.

2. Houtjutten / Straatjutten

Stap er op af. Nee heb je, ja kun je krijgen. Zie je iemand snoeien, of ligt er snoeihout op de stoep; vraag wat ze ermee gaan doen en of je wat stammetjes mag hebben. Leg uit waar je het voor wilt gebruiken. Je beste donateurs zijn altijd heel blij met een lepeltje uit eigen tuin.

3. Storm

Na een flinke storm vallen er altijd veel takken uit bomen, of vallen zelfs hele bomen om. Maak na een storm een ommetje. Ligt er ergens wat, vraag dan of je er een stuk van mag hebben, want het meeste verdwijnt anders toch in de hakselaar.

4. Snoeiploeg

Meld je bij een lokale snoeiploeg. Veel landschappen hebben een snoeiploeg die gebieden onderhouden of hoogstamfruitbomen snoeien. Vaak is het geen probleem als je wat hout meeneemt. Twee vliegen in 1 klap. Extra handjes voor een goed doel en wat hout voor jou.

5. Boomchirurg of hovenier

Timing is key. Een goede tijd om een boomchirurg of hovenier te benaderen is in de herfst en winter. Zodra de vogeltjes nestjes gaan maken is het snoeiseizoen over. Afspraken maken voor over paar maanden is lastig. Iets op komen halen wat net gesnoeid is gaat veel makkelijker. Neem een doosje merci of lepel mee als bedankje. Misschien houd je er een vast adresje aan over.

Je kan jezelf natuurlijk ook een boel werk besparen door voorgehakte mootjes hout of lepelblanks te kopen bij mijzelf of via The Spooncrank. Je kan dan lekker snel aan de slag met snijden en hebt nog even geen bijl nodig.

In een volgend blog vertel ik meer over welke houtsoorten ik graag gebruik om lepels en andere dingen van te maken.