Terugblik op LepelPost 2023: verbinding door creativiteit

Het was weer die tijd van het jaar dat lepelsnijders elkaar vonden door een bijzondere vorm van blind daten: Lepelpost! Lepelpost is een lepelruil die grenzen overstijgt en mensen verbindt door vakmanschap, ambacht, kunst(?) en een vleugje avontuur. Tijd voor een terugblik op LepelPost 2023!

Een grensoverschrijdende verbinding

Hoewel we elkaar vaak niet fysiek ontmoeten, kwam de lepelpost-gemeenschap tot leven op de sociale media. Daar deelden vele deelnemers hun creatieve voorbereidingen, gaven een kijkje achter de schermen van hun maakproces en we konden meegenieten van hun foto’s en verhalen. En zo werd LepelPost stiekem een iets internationalere lepelruil dan hoe het oorspronkelijk bedoeld was. Om het voor iedereen betaalbaar te houden was er dit jaar daarom voor de tweede keer de optie om alleen in eigen land te verzenden en van die mogelijkheid heeft een klein aantal mensen dan ook graag gebruik gemaakt.

Creativiteit in verpakkingen: kunst ontmoet functionaliteit

Bij lepelpost gaat het om méér dan alleen de lepel. Ook dit jaar werden met veel toewijding creatieve verpakkingen gemaakt. Van met de handgetekende enveloppen tot doosjes met de het LepelPost-logo; steeds meer verpakkingen vertellen een verhaal op zichzelf. Waarom zou je je creativiteit tenslotte ook beperken tot een lepel?

Hout: het verhaal van het materiaal en de maker

Naast de lepel gaat het ook om het gebruikte hout en de verhalen erachter. Jullie deelden persoonlijke anekdotes over het gekozen hout. Of het nu ging om een stuk hout uit eigen tuin, een bijzondere boom die door een storm is geveld, of een mooie tak gevonden tussen het brandhout. Deze persoonlijke details maken dat elke lepel heeft zijn eigen bijzondere verhaal heeft.

Lepelpost decoraties

Wat 4 jaar geleden begon als een kleine lepelruil is uitgegroeid tot een begrip op zich. En dat zien we ook steeds vaker terug in de decoratie. Steeds vaker worden de lepels zelf gedecoreerd met het woord ‘LepelPost’ en een jaartal of een envelop die een lepel omsluit met op de envelop het jaartal. Daardoor worden de lepels een bijzonder aandenken, zeker voor degenen die al meerdere jaren meedoen. Een herinnering aan de groei van een mooie traditie binnen de lepelsnijgemeenschap én een mooie herinnering aan je eigen groei als lepelmaker.

Avonturen en misstappen: grote en kleine tegenvallers maken het compleet

Geen enkel LepelPost-jaar is compleet zonder de grote en kleine tegenvallers. Van ziekte tot (meestal gelukkig kleine) snijwondjes in de vingers. Jullie delen niet alleen jullie prachtige lepels, maar ook de uitdagingen die jullie hebben overwonnen.

Ook vertelden de makers over hun beleving tijdens het snijden. Het dealen met tegenslagen of ziekte. Zo kreeg ik zelf een lepel van Steven die door zijn ziekte dit jaar weinig lepels had kunnen snijden en dus heel blij was met zijn werkstuk. Heel bijzonder dat ik één van die lepels mag koesteren.

En dan is er nog de postbezorging… altijd een beetje spannend. Post die (heeeel) laat aankomt, gewoon ergens anders wordt bezorgd, onvoldoende gefrankeerde brieven (wat gelukkig opgelost is door bezwaar aan te tekenen bij de post) en dit jaar zelfs een die waarschijnlijk gestolen is uit de brievenbus. Wie had gedacht dat houten lepels zo ‘hot’ zouden worden? En dat was weer een aanleiding voor een eigen persoonlijke lepelruil tussen de deelnemers.

Gelukkig konden we deze kleine tegenslagen met elkaar oplossen en deadlines bleken toch heel flexibel. Iedereen heeft uiteindelijk een lepel gegeven en gekregen en dáár ging het om…

De lepelpost-spirit: iedereen is welkom

De kracht van LepelPost ligt in de gezamenlijke lol, verbinding en het leren van elkaar. Deelnemers met elke hoeveelheid ervaring zijn welkom. Of je nu een doorgewinterde lepelsnijder bent of net je eerste paar lepels hebt gesneden. Iedereen draagt bij aan en hoort bij de Lepel(Post)gemeenschap. En hoe mooi is het als je op één van de lepelontmoetingen komend jaar iemand ontmoet die je eigenlijk al van zijn of haar lepel kende?

Op naar LepelPost 2024!

LepelPost zou niets zijn zonder alle fantastische deelnemers, dus allemaal enorm bedankt voor het meedoen! Ook dit jaar waren we met meer dan 100! Dus hou je messen scherp en laat je creativiteit de vrije loop, want LepelPost 2024 (dat wordt ons houten lustrum!) wacht op jouw verhaal, jouw lepel, en jouw unieke bijdrage aan dit inmiddels jaarlijkse ritueel. Veel snijplezier en tot snel!