Blog – Verslag LepelPost 2021…wat was het leuk!

Gesneden door Peter

Vanaf oktober ging onder de naam LepelPost de 2e Nederlandse Lepelruil van start. En hoe! Maar liefst 71 mensen hebben een lepel gesneden en gekregen. Dat is dubbel zoveel als tijdens de lepelruil van vorig jaar!

Nagenieten

Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn de laatste lepels hopelijk aangekomen bij hun nieuwe thuis. Voor wie nog niet eerder heeft meegedaan leg ik uit wat een lepelruil is en waarom het zo leuk is om mee te doen. Wie wel heeft meegedaan, kan in deze blog nog een beetje nagenieten met een aantal foto’s van een deel van de geruilde lepels.

Er deden dit jaar in totaal 71 en een beetje (!) lepelsnijders mee in België, Nederland en zelfs daarbuiten. Van jong tot oud, van beginner tot master echt iedereen deed mee. Het was superleuk om dit weer samen met Sandra van de Lepelclub te organiseren.

LepelPost?!

LepelPost is de opvolger van de ‘Lockdown SpoonswapNL’ die Sandra en ik voor het eerst organiseerden in 2020. Een lepelruil, waarin alle deelnemers hun lepel als het ware doorgeven aan de volgende in de rij. Op deze manier geef je de lepel aan de één, en krijg je een lepel van een ander. Van wie jij een lepel krijgt is een verassing. Dit jaar vonden we het tijd voor een nieuwe naam, een naam voor de toekomst, want lepels ruilen is harstikke leuk en wij vinden het fantastisch om de ruil te organiseren! De naam werd LepelPost en het wordt een jaarlijks terugkerende activiteit voor lepelsnijders.

LepelFeestje

Teasers en sneakpeaks

Met zoveel mensen samen een lepel ruilen is gewoon een lepelfeestje. De voorpret begon al snel onder de hashtag #LepelPost. Sneakpeaks en teasers werden gedeeld en maakten het extra spannend. Hoe ziet de lepel eruit? Voor wie zou de lepel zijn? De één fotografeerde de boom waar de lepel uitkwam, de ander weer een stukje kromhout dat net was gespleten. Een stukje van de versiering, een mooi stukje nerf of een lepel verstopt in de houtkrullen. Weer ander liet zijn hond de lepel posten. Sommigen van jullie vroegen via Instagram welke lepel er opgestuurd moest worden en zo hadden we al ruim van te voren harstikke veel LepelLol.

Verpakkingen

Vorig jaar kwamen er een paar prachtig verpakte lepels langs, maar dit jaar leek het wel een wedstrijd wie de mooiste, liefste, leukste, ludiekste verpakking kon maken. De meest fantastische verpakkingen kwamen langs. Johnny nam geen enkel risico met de post en verpakte zijn lepel in een stalen buis. De ander in een houten kratje en weer een ander versierde de verpakking haast nog mooier dan de lepel zelf. Prachtige dozen, lepeletuis, mooie kaarten, lieve briefjes en bijzondere verhalen over het hout passeerden de revue. Wij hebben er echt enorm van genoten.

Kleine kunstwerkjes

De lepels zelf, waar dit uiteindelijk allemaal om te begonnen is, waren ook weer fantastisch. Zoveel verschillende soorten en stijlen. Een vat bomvol inspiratie is door jullie  aangeslagen. Er werden ware kunstwerkjes gemaakt: een biggetje op de bovenkant van de lepel, een lepelpostlepel, een gedraaide lepel, prachtig gekolrosde lepels, een lepel met een klompje erop, lepels met kerfsnedes, kromme lepels, strakke lepels….Kortom: allerlei soorten lepels. Wil je de (meeste) lepels nog een keertje zien, kijk dan in de hoogtepunten op mijn Instagram.

Verbinding

Misschien nog wel het mooiste van alles om te zien was de verbinding die ontstond. Lepelsnijders die samen ook nog 1-op-1 hebben geruild of cadeautjes die werden opgestuurd als bedankje. Het meeleven bij tegenslag. Samenwerkingsprojectjes die ontstonden. De postbode van Sjors die nu weet dat hij heel belangrijk werk verricht, namelijk LepelPost bezorgen 😉.

LepelLief en LepelLeed:  spanning, emotie en tegenslag

Soms is het nog best spannend om een lepel op te sturen waar je zo je best op hebt gedaan en waar je eigenlijk ook gewoon heel trots op bent. Zo af en toe kregen Sandra en ik een berichtje… Komt de lepel wel goed terecht? Zal de ontvanger ‘m wel mooi vinden? Is mijn lepel wel goed genoeg? Gaat alles wel goed met de post?

Het meeste kwam op zijn pootjes terecht, maar de postbezorging zorgde wel af en toe voor grijze haren. Lepels die weken onderweg waren tussen België en Nederland en andersom 😉. De Belgische post die in Nederlandse ogen vreemde dingen doet, zoals zonder bezorgbericht de lepel gewoon ergens neerzetten. Eén lepel heeft zelfs dagen in de regen gestaan voordat deze per toeval werd ontdekt! Gelukkig is díe lepel ongeschonden uit de strijdt gekomen. Dat kunnen we helaas niet zeggen van de lepel die in handen was van de Zweedse post en die in Duitsland aankwam als een bouwpakketje. Want er deden dit jaar ook twee lepels mee van Nederlanders in het buitenland. Gelukkig hebben we samen met elkaar de lepels weer weten op te sporen en is er een nieuwe lepel in de maak om de kapotte lepel te vervangen (nog eventjes geduld). Eind goed al goed dus.

Naast de post was soms ook het hout weerbarstig, letterlijk, want Bart moest wel 3 keer opnieuw beginnen omdat het hout niet meewerkte. En Patrick kwam erachter dat hij een giftige houtsoort te pakken had, net toen hij zijn lepel bijna klaar had… Achteraf waren dat allemaal kleinigheden die enkel voor wat oponthoud zorgden.

De volgende LepelPost

Misschien moeten we volgend jaar maar een verkiezing houden… Bijvoorbeeld voor de mooiste lepel, de beste verpakking, het mooiste verhaal of de grootste pechvogel? Wat vinden jullie? Laat het weten door een comment op deze blog, een chatje via Instagram of Facebook of door te mailen naar LepelPost@slojd.nl.

De volgende LepelPost voor Nederlanders en Belgen wordt in september 2022 georganiseerd. Hou daarvoor onze accounts in de gaten. En wil je nog even nagenieten, dan deel ik hieronder een aantal van de lepels die ik op Instagram langs heb zien komen.

Méér LepelLol

Wil je volgend jaar (weer) meedoen of wil je op de hoogte blijven van andere nieuwtjes over lepelsnijden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief op deze website en je hoort van me!

Vind je een heel jaar wachten op LepelLol te lang? Schuif dan eens aan bij LepelLeut. Dat is dé Nederlands/Vlaams-talige wekelijkse online lepelsnijavond via Zoom. Elke maandagavond van 20:30 tot ongeveer 22:00 uur. Of meld je aan voor de gratis webinars uit de serie ‘Masters of Sloyd’.